6 хвилин читання

Інфлюенс маркетинг: практики зміцнення репутації бренду

Інфлюенс маркетинг: практики зміцнення репутації бренду

Функція реклами в сучасному світі давно перейшла від простого повідомлення про продукт до створення емоційного конекту з аудиторією.

Процес використання інфлюенсерів, тобто, впливових осіб, що мають велику аудиторію в соціальних мережах, для реклами та просування брендів та продуктів йменується інфлюенс маркетингом або маркетингом впливу.

Завдання такого маркетингу — визначити людей, які мають вплив на потенційних клієнтів, і будувати комунікаційну активність навколо них. Інфлюенсери є найкоротшим шляхом бренду у встановленні зв’язку зі споживачем. 

Інфлюенсерами є не лише блогери. Ними можуть бути музиканти або актори, телеведучі або інші медійні особистості, що більше зосереджені на власній діяльності, ніж на веденні блогу. Вони мають лояльну аудиторію, готову дотримуватися їхніх рекомендацій.

Читайте також: Будування позитивної онлайн присутності як стратегія менеджменту репутації

Одна з переваг використання маркетингу впливу це те, що блогери та інфлюенсери надають перевагу нативному контенту. Такий формат контенту не вибивається із загальної картини та стилістики блогу, в якому він розміщений. 

Авторитет та вплив певних осіб стають ключовими елементами ефективної реклами. Тому, коли впливова особа підтримує бренд або його продукт, це позитивно впливає на довіру споживачів.

Завдання інфлюенсера — привести аудиторію брендові. Далі все залежить від його комунікації.

Британський бренд декоративної косметики LN PRO у своїх українських соціальних мережах активно використовує інфлюенс маркетинг, поєднуючи його із UGC-контентом, тобто нативним контентом, що був створений на замовлення для використання брендом.

Кампейн In the rhythm of the city містив у собі серію із трьох відео, де б'юті-інфлюенсерки поділилися своєю щоденною рутиною, в яку була інтегрована косметика LN PRO. Публікації були розміщені як і на сторінці бренду, так і на сторінках дівчат, завдяки чому вдалося охопити ширшу аудиторію.

Одна з учасниць цього кампейну, Владислава Щербініна, на довготривалій основі співпрацює із брендом, що вже робить її амбасадоркою. 

Напій комбуча, що виготовляється на основі чайного гриба, особливо набув популярності за останні декілька років. Один з українських виробників бренд Spraga також вдається до маркетингу впливу.

У 2023 році компанія влаштувала розіграш боксу продукції, присвячений моментам що дають натхнення. Задля максимального залучення аудиторії була використана співпраця із великими блогерами:

Враховуючи специфіку вашої комунікаційної стратегії, співпраця з інфлюенсером може бути як разовою, так і мати довготривалий характер, що згодом формуватиметься в амбасадорство.

План побудови точкової співпраці з лідером думок 

1. Визначення запиту та цілей

  • перегляньте поточні канали комунікації, метрики та KPI
  • визначте слабкі та сильні сторони наявної стратегії
  • визначте цілі майбутньої співпраці, наприклад: швидкий приріст нової    аудиторії, підвищення впізнаваності або зміцнення довіри до бренду)
  • прорахуйте загальний бюджет на співпрацю
  • оберіть бажаний формат контенту 

       * для швидких результатів варто обрати макро або мега блогерів;

         для “гри в довгу” варто звертати уваги на інфлюенсерів з меншою кількістю підписників, але з більшим відсотком залучення аудиторії (ER)

2. Пошук лідерів думок

  • пошукайте на кого підписані ваші клієнти, таким чином ви можете сформувати невеликий список актуальних для вас лідерів думок
  • зверніться до платних платформ, наприклад TrendHero та Influencity), завдяки їхній допомозі ви матимете змогу шукати лідерів думок за сферами діяльності, регіоном, а також за кількістю аудиторії, та одразу отримати найбільш важливі статистичні показники

       * типи інфлюенсерів за розмірами

          нано — менше 10 000 підписників

          мікро —  10 000 - 50 000 підписників

          середній рівень — 50 000 - 300 000 підписників

          великі — 300 000 - 500 000 підписників

          макро — від 500 000 до 1 млн підписників

          мега — понад 1 млн підписників

3. Етап домовленостей

  • зв’яжіться з обраними інлюенсерами та опишіть ваш запит
  • узгодьте формат контенту та дату публікації
  • укладіть договір про співпрацю та забезпечте передплату інфлюенсерові

4. Постинг

  • перевірте та затвердить матеріал для публікації, за необхідності надайте коментарі
  • публікація затвердженого контенту інфлюенсером

5. Аналіз 

  • залежно від платформи збирати показники можна протягом тижня з моменту публікації
  • аналізуйте не тільки охоплення, але й взаємодію з контентом
  • таким чином аналізуючи результати декількох публікацій ви можете дізнатись який тип контенту краще працює на вашу аудиторію

Підсумок

Інфлюенс-маркетинг став незамінним інструментом сучасних комунікаційних стратегій. Завдяки нативності контенту, рекламна інтеграція гармонійно вписується у стиль інфлюенсера, виглядає природно та викликає більшу довіру в аудиторії, що, в свою чергу, допомагає брендам встановлювати більш тісний зв'язок зі споживачами. Для бізнесу важливо чітко визначити цілі співпраці та ретельно вибрати інфлюенсерів, спираючись на їхній вплив і залученість аудиторії. Систематичний аналіз результатів дозволить визначити найефективніші підходи та контент.

Успішна співпраця з інфлюенсером – це ретельна робота зі специфічним каналом впливу на цільову аудиторію і, як наслідок, збільшення впізнаваності, залучення та довіри до бренду.

Читайте також: Гайд: як закупити рекламу в Telegram

Використовуючи цей сайт, ви погоджуєтеся на використання файлів cookie, які допомагають нам зробити його зручнішим для вас.